Quote of the day

In the rhythm of the needles

there is music for the soul.


Breiclub in Oostende : elke woensdagavond van 19 u - 21 u !



maandag 20 juni 2011

Chutney recipe - recept


I love chutney.  I could eat it nearly every day.  The sweet and sour taste of the chutney goes with all sorts of roasted meats,  chicken, mashed potatoes and even on bread and cheese.   You can't have a BBQ without it !
So I need a giant stock. 

Homemade chutney

with rhubarb, gooseberries, apricot & raisins

this is my homemade recipe :

Take 1 kg of fruit.  I usually take 1/3 rhubarb (diced), 1/3 gooseberries and 1/3 leftover fruit from jammaking. 
Put it in a large pot and add : 
850 gr dark brown sugar
1/2 liter plain vinegar
250 gr raisins
100 gr dried apricot, chopped slightly
1 red chilipepper, with or without seeds, depending on how hot you like it. 
Add some salt & pepper and any herbs you like (cinnamon, ras-el-hannut, curry...)

Let it boil, and then simmer for 15 à 20 minutes, until all the fruit is soft.  Stir a few times. 
Beware : when the vinegar is boiling, your whole kitchen will smell like it.  Open a window... !

some people like to add a bit of alcohol, like brown rum. 
If you want to experiment, you can also add : 
lemon juice, garlic, onion, ginger, mustard seeds...

Let the chutney cool down in the pot.  I make it in the evening, and let it cool during the night.  The next morning, you can fill the jars.  Put them aside for a couple of weeks so the tastes can grow deeper. 
Once you open a jar, keep it in the fridge.  It will last for months and the taste will even get better.


the fruit is soft, but you still see a few lumps
very stylish in little glasses, served with a selection of cheese

En in het Nederlands :

Neem 1 kg fruit.  (ik neem altijd 1/2 rabarber en 1/2 stekelbessen) Dit jaar nam ik 1/3 rabarber, 1/3 stekelbessen en 1/3 overschot van mijn confituurfruit)

De rabarber in stukjes van 1 cm snijden !

Doe het fruit in een grote pot.
Voeg 850 gr bruine kandijsuiker toe.  Dat geeft een mooie donkere kleur aan de chutney.  Wil je hem wat lichter van kleur, doe dan de helft witte suiker.
Voeg 1/2 l keukenazijn toe.
250 gr rozijnen
100 gr grof gehakte gedroogde abrikozen
1 rode chilipeper in kleine stukjes.  Met zaadjes maakt nog pikanter. 
Wat zout en cayennepeper, en eventueel een theelepel currypoeder Ik had toevallig nog wat Marokkaanse Ras-el-hanut kruiden, die passen ook goed. Kaneel mag ook.

Verder kun je naar keuze toevoegen :
5 teentjes look in stukjes gehakt (optioneel)
1 ui in heel fijne reepjes (optioneel)
Handvol cassisbesjes voor een donkere kleur (optioneel) 
Stukje (1 cm) geraspte gember (optioneel)
1 theelepel mosterdzaadjes (optioneel)
Sap van 1 citroen (optioneel)

Alles samen opzetten, aan de kook brengen en 15 à 20-tal minuutjes laten sudderen, tot het fruit moes is.
Regelmatig roeren met een houten lepel.
Laten afkoelen in de pot.  (ik maak de chutney 's avonds, en na een nacht afkoelen doe ik hem 's morgens pas in potten) In grote glazen bokalen doen.  (ik gebruik weckpotten)

Laat de chutney een 6-tal weken rusten in de bokalen voor je ze gebruikt. 
Eens een bokaal open is, moet je ze in de koelkast bewaren, waar ze nog maanden goed blijft.
In gesloten bokalen bewaart deze chutney minstens een jaar.  Ze wordt zelfs nog beter van smaak !
Ik zet de pot chutney elke dag op tafel.  Lekker bij de BBQ, bij kipfilet, bij varkensvlees, stamppot, en ook op een boterham met jonge kaas is het superlekker.

Als de chutney kookt, verdampt de azijn en ruikt heel je huis naar azijn. 
Zet eventjes een raam open !

Sommige mensen doen er wat alcohol bij (bruine rum) ....


Veel succes ermee,
Smakelijke groetjes, Rozemie 

with cheese - lekker met kaas

with pork - of varkensvlees

with cold meat - of met koud vlees

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk ziet dat er uit , ik ga zeker dit jaar ook chutney maken !
    groetjes
    trudette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zooo wat lekker allemaal!! En zo heerlijk in beeld gebracht!
    De jam zag er ook toppie uit!
    Helaas ben ik niet zo goed in kokkerelllen...

    Groetjes Geriene

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I love chutney too! Thank you for sharing your recipe ~

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...