Quote of the day

In the rhythm of the needles

there is music for the soul.


Breiclub in Oostende : elke woensdagavond van 19 u - 21 u !dinsdag 3 juli 2012

het recept van mijn grootmoederNu de zomer weer in 't land is, vragen mijn kinderen om hun lievelings - koude schotel klaar te maken. Het is een recept dat iedereen in onze familie kent.  Grootmoeder zette het op tafel als ze de kinderen op bezoek kreeg, iedereen lustte het. Het is een 1-schotel gerecht, lekker, snel en makkelijk.

tomaten met spek

Ik ben het recept nog nergens tegen gekomen, en in geen enkel kookboek staat het vermeld.  Het is nochtans simpel, gezond en heerlijk.

Dus, bij deze : een primeur !  hier krijgen jullie het recept.  Succes verzekerd !

Tomaten met spek


Dit zijn je hoofdingrediënten : Een bosje peterselie (gewassen), 2 witte uien, 4 grote rijpe tomaten en een pakje spek in dobbelsteentjes gesneden.  Wat olie en azijn en peper en zout natuurlijk.

Het is een laagjes schotel, neem dus een diepe glazen kom, en leg de eerste laag erin : de spekjes.


snij nu de 4 grote tomaten in schijfjes, en leg ze er dakpansgewijs op.  Een flinke laag, je mag het spek niet meer zien liggen.Snij nu de uien in kleine stukjes.  Een goede gelegenheid om eens in je keukenspullen te rammelen, en je uiensnijder te gebruiken !  (ik heb een handig ding van tupperware dat ik dus bijna nooit gebruik...)


Mik de uitjes op de laag tomaten.  Grootmoeder sneed nog meer ui erop, je mag eigenlijk geen rood meer zien.  Maar 2 uien vind ik wel voldoende.nu de laatste laag : een groene.  Je snippert de peterselie (het hele bosje) en legt die bovenop de ui, zodat er geen wit meer te zien is.

Afwerken met een goede scheut olie en azijn (gewone witte azijn, ik hou m'n vinger over de opening van de fles en sprenkel ruim over de schotel.  Het zal wel ongeveer 2 eetlepels zijn. Zelfde met de olie.
Nu nog wat peper en zout erover, en dan dek je de schotel af.  (met een omgekeerd soepbord gaat ook, of een folie.
Zet de schotel enkele uren in de ijskast. (ik maak 'm  's morgens, om 's avonds op te eten.)

Heel lekker met boerenbrood, als je serveert goed doorscheppen dat je door de 4 lagen heen schept.
Zorg dat er van alles wat op je bord ligt.  De olie en azijn zijn goed doorgedrongen in de lagen, en het sap van de tomaten zorgt ervoor dat je heerlijk kunt soppen met je brood.

Ik vermoed dat het recept van Italie komt (die kleuren !) het heeft iets Toscaans.  Maar grootmoeder is nooit op reis geweest....   Dus, mocht iemand van jullie het recept ook kennen, vertel me alles !

smakelijk !

3 opmerkingen:

  1. nie gezien in Toscane hoor, maar idd het proberen waard !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't Is niet omdat grootmoeder nooit op reis is geweest, dat de Italiaanse postbode niet soms belde. Misschien zelfs twee keer ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig hebben al mijn tante's en nonkels blond haar met krullen.... alleen mijn pa had donker haar. tja.....

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...