Quote of the day

In the rhythm of the needles

there is music for the soul.


Breiclub in Oostende : elke woensdagavond van 19 u - 21 u !dinsdag 1 december 2015

Bernadette 2

Hoi allemaal !

De bernadette trui is een super succes ! Het gratis patroon met de raglan staat op mijn blog HIER .
Velen onder jullie breien hem, en ik krijg vaak dezelfde vragen.
Hier dus nog enkele tips :

wol 
Kies vooral een zachte wol.  Je kan mohair draden mengen, brei je met 2, 3 of zelfs 4 draden, dan kan je spelen met de kleuren.  Je kan ook restjes verwerken.  Ik zag een supermooie bernadette gebreid in allerlei tinten paars : strepen van mohair, bouclette, gewone wol, dubbele draads wol, sparkly draad, een heleboel maar het werkte omdat dezelfde basistint behouden bleef.
Nog een tip : bij de zeeman verkopen ze schitterende wol voor Bernadettes.  Het merk is Julia, de bollen wegen 100 gram en kosten 1.99 euro.  Ze komen in al die leuke vergrijsde pastelkleuren. Je hebt er ongeveer 4 à 5 nodig.  Ze nemen de bollen die je teveel kocht onbeperkt terug !model
de mode wordt in 2016 ruim.  Echt ruim...  hele brede rug en voorpanden, en relatief kort.  De nieuwe trend is dus breed en kort. In de aankomende modebladen zijn de rugpanden tot 85 cm breed.  Ja, inderdaad.
Maak je dus geen zorgen over de breedte van je werk.  Hoe breder hoe trendy-er.... Ook de mouwen worden lang.  Ze mogen gerust over je handen vallen.... Gek hé. Check maar eens uit bij de nieuwe collectie van Rowan...
hoeveel steken zet ik op ? 
Brei een proeflapje.  Zet een 25-tal steken op, en brei met de naalden waarmee je ook je trui gaat breien  rechtse tricot tot je 15 cm hebt.  Haal de steken van de naald (knip de draad niet af. je kan het weer uithalen).
leg het mooi plat voor je en meet 10 cm in de breedt af.  Tel nauwkeurig het aantal steken dat je voor 10 cm nodig hebt.  Bv. 12.  Je wil dat je rugpand 55 cm breed wordt.
Dat reken je uit met de regel van 3 :
10 cm = 12 steken
1cm = 12 : 10
55 cm = 12 : 10 x 55  oftewel 66 steken.
Als je de bernadette breit voor een kind, vraag dan een goed passend  t-shirt van dat kind.  Dat is een goede basis om lengte en breedte te bepalen.  hou rekening dat de vest breed mag zijn !
nog een voordeel van een proeflapje breien : je kan experimenteren met de naalddikte.  Is het te stroef ?  brei een 5-tal cm met een dikkere naald.  Is het te los ?  brei enkele cm met een dunnere naald.  Voelt het goed aan ?  Prima.  Tel nu je steken voor 10 cm.

1 v-tje is 1 rechtse steek.

hou het werk goed plat.

of heel professioneel....

 
De hals en schoudernaden.
je breide de voorpanden even breed als het rugpand.  Logisch dat er bij de schoudernaden dus geen ruimte is voor een hals.  Om halsruimte te creeëren moet je de voorpanden lichtjes inhouden.  Trek een stropdraadje, of duw de voorpanden een beetje bijeen en speld ze netjes vast .
Laat in het midden ongeveer 8 à 10 cm ruimte voor je hals.Oei, het is niet goed....
Valt de trui toch te ruim aan je hals ?  Zakken de schouders af ?  Dit kan je verhelpen.
eerste mogelijkheid : haak een toer halve vasten rond je hals en voorpanden.  Dat houdt de steken wat dichter. De halve vasten vallen bijna niet op.
Tweede mogelijkheid : neem de steken van je voorpand op van onder naar boven, langs de hals en terug naar onder.  Brei 5 cm tricotsteek en kant losjes af.  Deze boord zal wat opkrullen en de ruimte rond je hals wat dichter maken.
Derde mogelijkheid : naai een reepje stof (lintje of biaisbandje) aan de binnenkant van je schoudernaden.  Dat houdt het uitrekken tegen.


met een glitterrandje... (ik breide een zilveren draadje mee)

ongeveer 5 cm tricotsteek

een nette afwerking die de hals wat minder ruim maakt.

Zo.  Veel succes iedereen, en laat me maar weten of jullie nog hulp nodig hebben ! 
23 opmerkingen:

 1. Goed om weten, dan hoef ik mijn te wijd uitgevallen trui van Suvi misschien nog niet meteen uit te trekken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even een vraagje. Als ik de bernadette brei met de wol van zeeman, is dit dan gewoon met 1 draad?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb 'm met 1 draad gebreid, lekker los. Maar je kan er een andere draad bij breien, een mohair draadje bv.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. als je met Julia wol breit, moet je dan met verschillende dragen tegelijk breien?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook bezig met de Julia-wol. Wordt bij mij met 3 draden gebreid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de tip! Ik had de wol van de zeeman eerder gezien, mooi garen maar wist niet wat ik ervan zou kunnen maken. Nu vond ik het patroon voor dit vest en het kan ook nog met dat garen gemaakt worden. Ben meteen naar de winkel gerend en ze hadden gelukkig nog net 5 bollen in roze. Helaas nu nog een ander projectje afmaken. Ik kan niet wachten om hieraan te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik met wol van de zeeman brei (julia) hoeveel draden neem je dan tesamen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik brei met 1 draad naalden nr 8 (maar ik brei wel heel los)

   Verwijderen
 8. als ik de Julia gebruik voor een Bernadette, maar met 2 DRADEN, welke naalden moet ik gebruiken, zodat de steken toch nog los en fluffy vallen aub?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hallo, als ik met Julia een Bernadette wil breien met 2draden...met welke priemnummer doe ik dat als de steken nog soepel moeten blijven aub?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Welke naalddikte raadt je aan voor Julia garen?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor het leuke patroon. IK ben alvast begonnen met Julia garen van zeeman. Dit is geweldig om mee te breien. Ik denk er zelfs aan om nog een tweede te maken. Maar eerst deze toch maar afwerken. Hi hi

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb het patroon uit LMV gebreid (la maison victor , claudette cardigan)met Julia ,1 draad naald 10 )dan kun je de maten gewoon toepassen , heel erg mooi ,
  Kan er mij iemand aan nog 1 bol Julia lichtgrijs helpen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. je kan een proeflapje opzetten, een 15-tal steken. brei 5 cm met naald 8, dan 5 cm met naald 10 en dan 5 cm met naald 12. dan kun je het effect vergelijken. Kies gewoon wat jij het mooiste vindt ! Veel succes !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo!ik wil beginnen met zo een zilverenboordje.dat is uiteraard met veel fijnere naalden (3,5),kan ik dan het juiste aantal steken opzetten en gewoon verder gaan met priemen nr 8en de dikkere wol..?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hallo, ik was net gestart met de voorpanden en vind nu plots het patroon en uitleg nergens meer ? :-/
  voorpand : 28 st opzetten met nld8, verder met nld9 en meerderen met 4 steken, na 35 cm beginnen met minderen enz ... en dan ? :-) er stonden ook linkjes bij naar you tube filmpjes dacht is.
  waar o waar staat het patroon ? grtjs sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi, ik ben al effe op zoek naar een patroon van een bernadette vest maar dan om te haken ipv te breien! Kan mij hier iemand mee helpen???

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Waar vind ik een patroon voorbernadette vestje ?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heb ik ook gedaan. Het is een mooi en fijn vest geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo, ik heb net het vest met de raglan mouw gebreid. Hoe krijg ik een mouw met een raglan van 16 cm aan een voorpand met een raglan van 25 cm en ik vind de hals ook heel er wijd worden . Alvast bedankt.
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De steken die je overhoudt na de raglan kant je allemaal in 1 keer af. die steken verdeel je ook als je de mouwen innaait. Er komen dus geen extra steken bij aan de hals.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...