Quote of the day

In the rhythm of the needles

there is music for the soul.


Breiclub in Oostende : om de 2 weken de zaterdag van 10 u - 12.30 u in de bieb



dinsdag 31 januari 2017

prym ergonomics : een verslag

de Duitse firma Prym heeft de breinaalden heruitgevonden.  Na 200 jaar mocht er wel eens een update komen, er zijn immers zoveel nieuwe materialen en inzichten in hoe pezen en spieren worden belast. Een goed idee, maar of het een échte verbetering is, valt allemaal te bezien.  The proof of the pudding is in the eating zeggen ze in Groot-Brittannië.



Ik kreeg de kans om ze uit te proberen : een mooi doos met de set korte kousennaalden, een rondbreinaald en een set rechte naalden - allemaal nr 5.

Eerste indruk :  ze zijn mooi verpakt, en voelen erg soepel en zacht aan. 



De rechte naalden :
daar valt veel over te zeggen : ze zijn licht, flexibel en liggen onmiddellijk goed in de hand.  Als je goed kijkt, zijn de naalden niet overal rond.  Het midden is driehoekig (prisma) en in het midden is een blauw label opgedrukt met heel duidelijk het nummer van de naald en het merk. Naar de punt toe worden ze weer rond.  De steken schuiven erg goed over de naald.






De punt zelf is ook eigenaardig : er hangt een druppelvormig bolletje aan.  Nu werk ik graag met lace-naalden : die hebben een ultra scherpe punt, waarmee je de steek mooi opschept, en waarmee je allerlei zaken makkelijk kan uitvoeren : de steek in de achterste lus breien, de steken samenbreien, de steek gedraaid breien....  Met dit bolletje aan de top was het even zoeken, en het lukt uiteindelijk wel. Dat was voor mij het meeste wennen.  Nu is een naald nr 5 natuurlijk ook niet direct om met fijne wol te breien.



nog een extraatje : als je de naalden opbergt, met of zonder je breiwerk eraan, kun je ze mooi in elkaar klikken, met de 'clickheads' .  Das echt handig, nooit rolt er nog een naald weg, of vind je de 2e naald niet in je opbergsysteem.  (bij mij een grote vaas)

minpuntje : als je een heel rugpand aan de naald hebt hangen, weegt dit echt wel door.  Door het flexibele materiaal buigt de naald ook een beetje door.
pluspuntje : je naalden 'tikken' niet.  Je kan geluidloos breien !  


De rondbreinaalden zijn op dezelfde manier uitgevoerd : het ronde druppelvormige bolletje aan de punt, het ronde begin van de naald gaat na enkele cm over in een driehoekige naald. Het belangrijkste punt van een rondbreinaald is de overgang van naald naar kabel, en dat is erg goed uitgevoerd.  Je voelt de transitie bijna niet.  De steken schuiven bijzonder goed over dat heikele punt.  De kabel is uitgevoerd in staal, en daardoor heb je dat vervelende spiraaleffect niet.  Wat een heel pluspunt is bij het opzetten van je steken.




De korte kousennaalden (je kan er ook een muts mee breien, of een ander klein project) zijn op dezelfde manier vervaardigd.  Licht, soepel, net goed van lengte om goed in de handen te liggen.
De steken schuiven goed, maar vallen niet van de naalden.  Ook hier zijn de punten vervangen door de bolletjes.




Die bolletjes.  tja.  Het was even wennen, maar met de lange naalden merkte ik eigenlijk al snel weinig verschil, het breien van rechtse en averechtse steken ging even snel en soepel.  Als je gewoon doorbreit, wordt je het erg snel gewoon.  De meerwaarde ligt vooral in het materiaal waarmee je breit :  je hebt van die wol/katoen soorten die erg los getwijnd zijn en 'open' draadjes vormen.  Als je snel breit, heb je soms een steek maar half mee, en dat houdt je hand serieus tegen.  Met die bolletjes aan de punt vermijd je dat voor een groot stuk wel.

Als je echter de steken moet gaan manipuleren, blijft het wel uitkijken.  Afhankelijk van de wol waarmee je breit, moet je toch goed opletten dat je de steek in 1x mee hebt.  Het leek me wel of die bolletjes de steek makkelijker lieten vallen.  Ik moest de wol een beetje 'meehelpen' met mijn vingers om een verdraaide steek te breien.  Een gevallen steek ophalen is ook moeilijker met zo'n bolletjes aan je punt.  Zo'n gevallen steek wordt erg klein, en je kan hem vaak met een scherpe punt nog nét redden, met deze naalden is dat niet mogelijk.

even verder gebreid aan mijn fair-isle trui met deze naalden : geen enkel probleem, het ging prima.




Conclusie 


Deze breinaalden ogen niet alleen mooi, ze hebben zeer goede kwaliteiten.  Net zoals met alles wat nieuw is zullen de mensen uitproberen, en moet je vooral voor jezelf uitmaken of ze de aanschaf waard zijn of niet.

100 % perfectie bestaat niet, altijd zul je wel merken dat iets nog beter kan.  Maar deze naalden waren erg fijn om uit te proberen, en ik zal er wel enkele aanschaffen.  Vooral de rondbreinaalden en de rechte naalden in de grotere nummers lijken mij persoonlijk een superdeal.

Al bij al is het fijn dat grote firma's zich de vraag stellen hoe ze kunnen verbeteren.  Als ze breinaalden de moeite waard vinden om in te investeren, om een research team samen te stellen en designers aan het werk zetten om met een vernieuwend concept op de markt te komen, kan je dat alleen maar toejuichen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...