Quote of the day

In the rhythm of the needles

there is music for the soul.


Breiclub in Oostende : elke woensdagavond van 19 u - 21 u !woensdag 2 november 2016

een trui top-down breien
Brei een trui van boven naar beneden : het kan en het is super gemakkelijk.  Wie uitleg wil, of een workshop wil plannen, kan me contacteren op 0477 825 850.

Je gebruikt rondbreinaalden, je kan volledig op maat werken (je past terwijl je breit) en er zijn geen vervelende zijnaden om te sluiten. 

Je kan deze basis tutorial gebruiken voor elke soort wol, elke soort naalddikte.  Je kan kiezen tussen een v-hals of een ronde hals, een trui of een vest. 

Begin : het is erg belangrijk om een goed proeflapje te  breien. Brei het groot, zo’n 30 cm².  Brei het met de naalden waarmee je de trui gaat breien.  Meet nauwkeurig het aantal steken voor 10 cm breed, en het aantal rijen voor 10 cm hoog.  Tip : indien nodig : Block je proeflapje of stoom het voorzichtig met een niet te heet strijkijzer. 

Materiaal:
 • Voldoende wol om je trui te Breien.
 • Rondbreinaalden in de juiste dikte.  (A)
  Een rondbreinaald 60 cm om op te zetten, een rondbreinaald 80 of 100 cm voor het lijfje.  
  2 grote stekenhouders voor de mouwen.  
 • Een rondbreinaald van een halve cm minder om de boorden af te werken.  (B)
 • Optioneel : een langere kabel voor je rondbreinaalden als je de trui wilt kunnen aanpassen. (ka nook als je de steken op een draad zet)
 • Vaste stekenmarkeerders (die niet open kunnen)
Stekenverhouding:
 • Zie je eigen proeflapje : ………………st x …………..rijen.
 • Bereken het aantal steken/rijen voor (uitleg tijdens workshop)
A
B
C
D
E
F


WERKWIJZE
·         Zet aantal steken A op, verdeel in 5 delen (voorpand, mouw 1, nek,  mouw 2, voorpand. Plaats markeerders. Zorg ervoor dat er telkens 2 steken tussen de markeerders zitten.   
Brei heen en terug in jersey, meerder in de rechtse rijen aan elke kant van de markeerders een steek, en aan de hals 1 steek voor de v-nek. Je meerdert dus 10 stk per rechtse rij.
Meerderen :  verschillende opties worden in de workshop uitgelegd

Voor ronde hals :  Brei tot je aan de gewenste nekdiepte komt. Tel je aantal steken voor de nek, en tel je aantal steken voor het voorpand.  Het verschil is het aantal steken dat je nu moet bijzetten.  Vanaf hier kun je gaan rondbreien.
Voor V-nek trui: Brei tot je evenveel steken hebt vooraan als in het nekgedeelte.  Brei vanaf hier in het rond.
Voor vest :  Brei tot je evenveel steken hebt vooraan als achteraan, blijf heen en weer Breien. .
Brei verder in het rond, meerder telkens aan de raglan tot je het gewenste aantal steken hebt voor de panden  [C min F] en mouwen [D min F], brei verder zonder meerderingen tot je de gewenste halspasdiepte hebt. [E]Verdeel panden en mouwen :  je mag de raglan markeerders weghalen tijdens het breien.  Brei tot de eerste raglanmarkeerder, zet de steken voor de mouw op een houder.  Zet onderarmsteken bij [F], plaats een markeerder in het midden van deze onderarmsteken, brei de rugpandsteken tot aan de volgende markeerder, zet de mouwen op een houder.  Zet evenveel steken bij, plaats een markeerder in het midden en brei verder .


Lijf :  Brei verder tot het lijfje de gewenste lengte heeft. Tip : brei aan weerskanten van de markeerder een averechte steek.  Dat geeft meer structuur en je werk trekt nooit schuin. Ja kan hier ook een mindering voor de taille verwerken.  Werk af met een boord naar keuze. Kant soepel af. 

Mouwen: zet de steken op een naald, neem telkens een steek van de bijgezetten onderarmsteken op en werk verder in het rond. Brei de mouwen verder, kort of lang.  Verdeel enkele minderingen als je lange mouwen breit. Brei een boord op het einde.  Kant soepel af.
Afwerking : brei een boord aan de hals van je trui.

nog een goeie tip : de rvo strich rechner : hier !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...